Kontroversiella låttexter

Låttexter kan väcka många känslor, och inte bara känslor som sorg eller glädje, utan även upprördhet. Det kan bero på att de har ett kontroversiellt politiskt budskap, eller på att något annat sätt väcker anstöt.

Enligt en undersökning genomförd av Performing Rights Society, den brittiska motsvarigheten till svenska STIM (Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå) är den mest kontroversiella låten genom tiderna Prodigys ”Smack my bitch up”. Låten släpptes 1997, och ansågs så stötande att den brittiska kanalen BBC vägrade att spela låten. På radiokanalen Radio 1 spelades bara en instrumental version, och när låten dök upp i topplistor spelade man andra låtar från singeln, och nämnde inte låttiteln, eller kallade den helt enkelt bara ”Smack”. Anledningen till att meningen ”Change my pitch up, smack my bitch up” var så stötande var att man ansåg att den förespråkade kvinnomisshandel. Medlemmarna i Prodigy menade att det inte var det som texten avsåg, utan ”att göra någonting väldigt intensivt”. Oavsett vilket är det utan tvekan en kontroversiell låttext.Kontroversiella låttexter 1

Ett exempel på en kontroversiell låttext från Sverige är Kartellens och Timbuktus låt ”Svarta duvor och vissna liljor”. Bland annat finns rader i låten som lyder:

”Det var nånting de sa: att jag har mordhotat Jimmie
Ha, Sebbe fucking Staxx gör vad han vill
Så Säpo e ni med? Här kommer ett hot till!
Kungsgatan med Soran, hade jag varit med
hade jag tagit järnröret och lagt dem i koma alla tre”

Raderna ovan är från Sebbe Staxx’ vers. I Timbuktus vers säger han bland annat att han ska ”dunka Jimmie gul och blå”. Många journalister, kändisar och vanliga människor har uttryckt sitt ogillande över låten, framförallt över inslagen som gäller hot mot politiker. Andra reagerade över att Timbuktu kort efter att låten släpptes skulle uppträda på Nobels fredsprisgala, och att det då var opassande att släppa en låt som handlar om våld. Kontroverserna och låtens innehåll gjorde att den togs bort från P3:s spellistor, och alltså inte spelades i kanalen överhuvudtaget. Timbuktu menade att han tycker att media fastnar i att låten är ett hot, när den ”är så ofantligt mycket mer än bara det”.

För att kunna försvara sig i en situation då många andra är emot en eller av en annan åsikt, som ofta är fallet då en artist har gjort en låt med kontroversiell text och måste förklara den inför kritiker, är det bra att ha en ledares självsäkerhet och förmåga att övertyga. Om du känner att du behöver lära dig olika ledarskapsförmågor, kan du gå en ledarskapsutbildning i Stockholm hos Advantum Kompetens.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*