Leonard Cohen, låtskrivare och poet

Leonard Cohen föddes 1934 i Montréal i Québec, Kanada och han var poet, sångare, låtskrivare och författare. Hans sånger och lyrik har berört många människor världen över och han kallas för ”gudfadern av melankoli”, då hans verk ofta handlar om ensamhet och komplicerade kärleksförhållanden. Han skriver även om religion och sexualitet i sina texter. 1967 gav han ut sitt första album ”Songs of Leonard Cohen” som fick stor uppmärksamhet. Leonard Cohen släppte 25 album under sin livstid och det sista albumet ”You Want It Darker” lanserades cirka en månad innan hans död, den 7 november 2016.

Nobels fredspris i Oslo

Halsey, Highasakite, Marcus & Martinus och Sting är klara för Nobels fredspriskonsert i Oslo. Konserten hålls i samband med att årets fredspristagare tilldelas sitt pris. Detta år går fredspriset till Colombias president Juan Manuel Santos, för sitt arbete mot FARC-gerillan. Colombia har en lång historia av inbördeskrig och våld mot civila. FARC-gerillan har varit i konflikt med regeringen sedan 1964, då gerillan grundades. Juan Manuel Santos arbete har inneburit att han har bjudit in FARC-gerillan till diskussioner och tillsammans med andra länder tagit fram ett fredsavtal. Detta är ett viktigt steg för Colombia, för att kunna minska våldet och införa fred i landet.

En av Leonard Cohens mest populära låtar

En av Leonard Cohens mest kända låtar är låten ”Hallelujah”. Den första versionen av denna låt gavs ut 1984 på albumet ”Various Positions”, men den har senare givits ut i flera olika upplagor och texter. Leonard Cohen skrev hundratals versioner av låten och det tog honom fem år innan han kom fram till den slutliga versionen. Bob Dylan framförde låten i slutet av 80-talet och de två artisterna samtalade med varandra om kreativitet och låtskrivande. Många svenska artister har gjort sin egna tolkning av låten b.la Ulf Lundell på sin samlingsskiva ”När jag kysser havet”. Under vinter-OS år 2010 framfördes låten av K.D. Lang inför miljontals människor.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*