Politiska låttexter

Ibland vill artister förmedla något mer än en känsla med sin musik, de vill förmedla ett budskap. Ibland är budskapet inte mer komplicerat än att vi bör vara snälla mot varandra och älska mer, men andra gånger ligger politisk missnöjdhet i botten.

En låt med en tydlig politisk agenda är Sex Pistols ”God save the Queen”. Låten släpptes under drottning Elizabeth II:s silverjubileum 1977, och blev mycket kontroversiell. Bland annat vägrade BBC och IBA (International Broadcasting Authority) att spela den. Anledningen till att låten var så kontroversiell var att den av många sågs som en direkt attack mot drottningen och monarkin. Bland annat likställer bandet i låttexten drottningen med en fascistregim, då de inleder låten med raderna ”God save the Queen, the fascist regime / They made you a moron / Potential H-bomb”. Johnny Rotten, sångaren i Sex Pistols, menade att deras mening med låten var att skapa empati för Englands arbetarklass och uttrycka ett allmänt förakt för monarkin. Han sade också att gruppen inte var medvetna om drottningens silverjubileum, och att låtens releasedatum inte var ett utstuderat sätt att chocka människor. Det var i alla fall vad de gjorde med sin politiska låttext, som har gjort att ”God save the Queen” hamnade på en andraplats på Performing Rights Societys lista över de mest kontroversiella låtarna genom tiderna.Politiska låttexter 1

En annan låt med ett mycket uttalat politiskt budskap är U2:s låt ”Sunday bloody Sunday”. Till skillnad från många andra politiska låtar omges dock inte den här låten av några kontroverser. Kanske beror det på att låtens budskap är ett som alla kan ställa sig bakom, nämligen pacifism. Texten handlar om ”Den blodiga söndagen”, den 30 januari 1972. På den dagen sköts 14 obeväpnade män och pojkar ihjäl av brittiska soldater i samband med en demonstration i Derry på Nordirland. Låten kan sägas vara en protestsång inte bara mot det som hände den dagen, utan mot allt våld som drabbat Irland under 1970- och 1980-talen. Budskapet bör dock inte misstas för ett nationalistiskt sådant; låten är inte ute efter att lägga skulden på någon, utan handlar om hur folket på Irland drabbas av landets alla stridigheter.

Att framföra politiska budskap i form av låttexter gör dem ofta kraftfullare, eftersom musiken kan hjälpa till med att skapa känslor hos lyssnaren. Kanske är det därför det finns så många populära politiska låtar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*