Kända vaggvisor

Människor har en förmåga att förknippa skeden och händelser i livet med musik. För många är därför de vaggvisor de fick höra i sin barndom bland det mest nostalgiska och känslosamma man kan sjunga. Många familjer har säkerligen sina egna vaggvisor som inte är kända utanför släkten, medan andra vaggvisor snarare tillhör det kollektiva minnet och har sjungits för svenska barn över hela landet i generationer. Texterna till dessa vaggvisor har sannolikt etsat sig fast i var och varannans minne.

En sådan vaggvisa är Byssan lull. Sången är skriven av Evert Taube, som sägs ha improviserat stycket till luta, en sensommarkväll på Skagen. Huruvida det stämmer eller inte, har Evert Taube i vilket fall haft hjälp då han skapade den kända vaggvisan. Melodin baseras nämligen på den så kallade Fiskeskärsmelodin, en sång han själv fått höra som barn av sin mor.  Under den sommar som Taube tillbringade på Skagen, sommaren 1919, skapade han flera andra visor, som senare gavs ut i vissamlingen Sju sjömansvisor och Byssan lull.250px-Evert_Taube_1961

En annan mycket populär vaggvisa är Trollmors vaggvisa. Visan, som handlar om en trollmor som ska få sina elva trollungar att sova, är enkel både till melodi och text, men tål i sin korthet att upprepas många gånger. De vackraste ord trollmor känner ger visan en sövande effekt med sitt enformiga ”Oajajajaj buff”.

En vaggvisa som inte bara är känd i Sverige utan även internationellt, med olika texter på olika språk i varje land, är Blinka lilla stjärna. Melodin är äldre än texten, då melodin komponerades av Mozart år 1785, då med titeln ”Ah, vous dirai-je, Maman”, vilket betyder ”Ska jag berätta för dig, mamma?”. Texten till Blinka lilla stjärna var ursprungligen på engelska, då den kommer från dikten ”Twinkle, twinkle little star” som Ann och Jane Taylor skrev 1806, och som publicerades i boken Rhymes for the Nursery. Dikten översattes senare av Betty Ehrenborg-Posse till svenska, och sammanfördes med melodin.

Hela syftet med vaggvisors text och melodi är att få barn att känna sig lugna och sova. Detta kan underlättas om barnet vilar i en bekväm säng. På Sleepo.se finns ett stort utbud av sängar för både barn och vuxna, så att alla kan sova gott.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*