Kända låtar i filmer

Om du är en stor filmfantast har du säkerligen också koll på musiken som bidrar till filmupplevelsen. Ingen film är komplett utan ljudspår och det finns många exempel på klassiska filmer som garanterat inte fått samma genomslag om de inte ackompanjerats av precis rätt låt. Är det till exempel möjligt att tänka på slutscenerna i Fight Club utan att The Pixies mästerverk ”Where is my mind” rullar någonstans i bakhuvudet? Vilken låt får du själv i tankarna när du ser Rocky komma springande i sin stenhårda träning inför sin livsavgörande fight? Följ med när vi går igenom några av de mest kända låtarna och kompositörerna i filmhistorien.

High contrast image of empty movie theater seats

Några av de mest kända exemplen

Låtar som Survivor – ”Eye of the Tiger” och Celine Dions ”My Heart will go on” kommer för evigt att vara förknippade med filmerna som bidrog till deras popularitet. En bra låt i rätt tidpunkt kan höja stämningen till max och skapa en atmosfär som vore omöjlig utan musikens genomslagskraft. Vad sägs om flygscenerna i Top Gun när Kenny Loggins monsterhit ”Danger Zone” spelas? Vad vore öppningsscenerna i filmen och serien Arkiv X utan det berömda titelspåret? Det är svårt att nämna kända filmer utan att även nämna några topp-kompositörer. Visste du till exempel att en och samma man producerat låtarna till både Star Wars, Indiana Jones och Jurassic Park? John Williams hör till det absoluta toppskiktet när det gäller kompositörer och han fortsätter att skapa tidlös musik. Numera är det dock inte bara filmer som använder sig av kvalitativ och specialkomponerad musik. Några av våra allra bästa produktionsbolag inom television och radio i Sverige anlitar också dirigenter och musiker för att skapa ljuv musik för våra öron.

Kända kompositörer

Förutom John William finns det en hel del tunga namn som tar en plats på filmmusik-himmelen. Du har säkerligen skymtat namnet Hans Zimmer i eftertexterna på en rad populära filmer. Den tyska kompositören har varit med och bidragit till över 150 olika filmer och producerat ett stort antal av våra mest älskade verk. Bland de mest välkända filmerna som han komponerat musik till finner vi bland annat Lejonkungen, The Dark Knight, Inception och Pirates of the Caribbean-serien. Han har vunnit otaliga priser och i hans troférum finns bland annat en Oscar, fyra Satellite Awards, två Golden Globe och fyra Grammis. Listan kan göras längre men då får vi inte plats med en annan gigant, Danny Elfman. Du kanske känner igen hans namn och verk från ledmotivet till The Simpson och Desperate Housewives. Han har också haft ett nära samarbete med regissören Tim Burton och lånade ut sin röst till den kritikerrosade The Nightmare Before Christmas.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*