Låttexter inom hip-hop

Hur fungerar du när du lyssnar på musik, lyssnar du främst på melodin eller hör du mest texten? Inom hip-hop och rap är texterna nästan det allra viktigaste, både när det gäller svenska låttexter och engelska dito. Det finns en utpräglad kultur inom hiphop att uttrycka sig väldigt elaborerat och inte lämna en enda stavelse åt slumpen. Många låttexter inom hip-hop är på rim eller ser till att utnyttja ords ljudlikhet för att få ett skönt sväng och ge lyssnaren en riktig upplevelse. Har du en egen favoritartist inom hip-hop och rap?

De största stjärnorna

masculine hand with microphone held in it

Internationellt sett har de största stjärnorna inom hip-hop varit unga män som rappar om sitt väg till ett bättre liv. Idag är en av de allra största namnen Kanye West, särskilt efter nyheten att gamla superstjärnan Diddy” Combs lägger ned musiken. När det gäller hip-hop är en del av kulturen att kaxigt höja upp sig själv samtidigt som man kanske förolämpar någon annan. Detta är Kanye West ett praktexempel på, i låt efter låt framhåller han sig själv som en gud och menar att ingen annan kommer i närheten av honom. På den svenska musikscenen finns också många framstående lyriker, där Den Svenska Björnstammen och Kapten Röd står ut lite extra. Kapten Röds låt ”Ju mer dom spottar” handlar också om att vara stolt, men lite annorlunda än mot Kanye West. Kapten Röd menar att man ska använda motstånd för att växa, vilket han illustrerar i låtraden: ”Ju mera dom spottar på mig, desto snabbare kommer jag blomma”

Dålig ton i texterna

Rap och hip-hop kan alltså användas för att stärka människor men det kan även användas för att förolämpa folk. De amerikanska låttexterna har på senare år fått utstå hård kritik eftersom många hip-hoppare använder kvinnoförnedrande ord som ”hoe” och ”bitch” i var och varannan mening. På svenska arenan är detta inte lika vanligt. En rappare som blev väldigt kritiserad under sin karriär var rapparen 50 Cent som även sjöng om sex på ett sätt som flera opponerade sig emot. Samma sak har den omtvistade rapparen Eminem gjort, men båda dessa artister syns alltmer sällan idag. Precis som inom många andra områden är låttexterna inom hip-hop och rap något som utvecklas i takt med tidens anda. Idag är det mer populärt att vara schysst och höja upp människor, snarare än att se ned på folk. Kanye West har i sina låtar sjungit mycket om att finna styrkan i sig själv, vilket kan vara en av anledningarna till att han är en av de största inom genren.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*