Roliga låttexter

De allra flesta som skriver låttexter gör det för att de vill förmedla något, av mer eller mindre allvarlig karaktär – det kan vara allt ifrån ett så enkelt budskap som att man ska älska varandra, till kritik mot en aktuell politisk situation. Vissa folkkära artister skriver dock låttexter med ett annat syfte, nämligen syftet att roa.AlYankovicByKristineSlipson

En av dessa artister var Robert Broberg. Broberg föddes år 1940 i Solna utanför Stockholm. Han började sin musikaliska karriär när han gick på Konstfack, då han hittade på att han hade ett skiffleband. Ryktet om bandet, som i verkligheten inte fanns, spred sig, och snart fick han ett erbjudande om att spela med sin grupp på en dansrestaurang i Sundbyberg. Då samlade Broberg snabbt ihop några vänner, repeterade så mycket de hann och gjorde spelningen. Hans grupp blev så småningom det mest populära skifflebandet i Sverige, och Broberg började skriva sina egna texter. Redan då lekte han med ord, något som han skulle fortsätta göra då han skapade de humoristiska texterna till låtar som ”Uppblåsbara Barbara”, ”Likbil”, ”Båtlåt” och ”Killa mig på ryggen”.

En föregångare till Broberg, och kanske inspiration, var Povel Ramel. Povel Ramel, som utan tvivel är en av Sveriges mest folkkära artister, föddes 1922 i Stockholm. Under sin långa karriär har Povel Ramel kunnat kalla sig låtskrivare, revyförfattare, kompositör, pianist, sångare och komiker, och kanske är han bäst ihågkommen för sina roliga låtar med kluriga och fyndiga texter.

En annan typ av humoristiska texter än de kluriga låtarna från Broberg och Ramel bjuder den amerikanske artisten Weird Al Yankovic på. Yankovic har byggt sin musikkarriär på att skriva alternativa texter till redan existerande låtar, och parodiera dem. Antingen är texten relaterad till låtens originalartister (som i ”Smells Like Nirvana”) eller så handlar den om något helt annat (som i bland annat ”Word Crimes”). I båda fallen är texterna menade att underhålla, och gör i de flesta fall också det.

Om du är en artist som försöker slå igenom och bli lika stor som Povel Ramel eller Weird Al Yankovic, har du sannolikt en hel del jobb och mycket att hålla reda på. Då kan det vara skönt att i alla fall slippa oroa sig för om pengarna från dina fakturor kommer in eller inte. Genom att låta Fakturino hjälpa dig med factoring får du en sak mindre att tänka på.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*