Tolkiens låttexter: Tom Bombadills äventyr

Även de som inte är inbitna fantasyläsare känner till namnet Tolkien, vilket till stor del är tack vare de filmatiseringar som gjorts av hans verk i regi av Peter Jackson. Det som går förlorat i filmerna, och som bara en läsare av Tolkiens böcker vet om, är att Tolkien förutom prosan i sina berättelser också skapade en rik värld av verser och sånger, som i fiktionen är en del av Midgårds legender, tradition och historia. Eftersom dessa sånger är skrivna på vers gör de sig bäst när de läses högt; en läsare av böckerna får föreställa sig hur de låter. Ett annat alternativ är naturligtvis att lyssna på böckerna som ljudböcker, för att få den fulla upplevelsen.Tolkien_1916-2

En av de karaktärer i trilogin om Härskarringen som sjunger många av dessa sånger är Tom Bombadill, som Frodo och de andra hobbitarna möter i trilogins första del. Trilogin gavs ut på sitt originalspråk engelska under åren 1954 och 1955, och år 1961 skrev Tolkiens moster, Jane Neave, till Tolkien för att fråga om han kunde tänka sig att ge ut ”en liten bok” med Tom Bombadill i huvudrollen. Genast tänkte sig då Tolkien en bok med dikter och verser, tillsammans med illustrationer av Pauline Baynes (Baynes hade redan tidigare illustrerat ett annat av Tolkiens verk). Tolkien presenterade idén för sin förläggare, som tyckte om den, och Tolkien letade fram några av de dikter han skrivit redan tidigare, och började arbeta på en ny (”Tom Bombadills båtfärd”). Samtidigt brevväxlade han och Baynes för att komma fram till illustrationernas utformning. Den 22 november 1962 publicerades boken The Adventures of Tom Bombadill and Other Verses from the Red Book (på svenska Tom Bombadills äventyr och andra verser ur Västmarks Röda Bok). Tolkiens moster, som var ursprunget till hela boken, dog några månader efter att boken kommit ut, 90 år gammal.

I boken har Tolkien således samlat ett antal verser som han skrev huvudsakligen under 1920- och 1930-talen, om de äventyr som Tom Bombadill råkar ut för, liksom flera andra fristående dikter och verser. Till varje dikt, liksom i förordet, har Tolkien förklarat vem diktens ”fiktiva” författare är, det vill säga vem eller vilka i Midgård som är upphovsmän till den.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*