Låttexter i Eurovision

Det är onekligen något särskilt med musiktävlingen Eurovision Song Contest – antingen hatar man den eller så älskar man den. Frågar man vad som är speciellt med Eurovision får man helt olika svar beroende på vem man frågar: kläderna, scenframträdandena, musiken, glädjen, gemenskapen, programledarna eller tio andra saker kan vara det som är speciellt för just ett Eurovisionfan. Men det går inte att förneka att en stor del av det som gör Eurovision till Eurovision är låttexterna.Ukraineeurovision2007

Länge var låttexterna tvungna att vara skrivna och framförda på varje lands officiella språk – Sverige fick till exempel bara sjunga på svenska. Från och med 1999 är det dock definitivt bestämt att varje land får sjunga på det språk de själva vill. Men det finns fortfarande vissa regler kring vad texterna får innehålla och inte. Texterna får till exempel inte innehålla kommersiella eller politiska budskap i någon form. Detta har inte varit ett stort problem i tävlingen, eftersom den absoluta majoriteten av bidragen handlar om ett mycket mer allmängiltigt och ofarligt ämne: kärlek. Ibland har det dock hänt att bidrag har kritiserats eller till och med diskvalificerats från tävlingen på grund av sin låttext. Kritik framfördes till exempel till Ukrainas bidrag 2007, ”Dancing Lasha Tumbai”. Låten hette från början ”Danzing” i Ukrainas nationella uttagningar, men kontrovers uppstod kring låtens textrad ”I want you to see – Lasha Tumbai”, som av många uppfattades som det politiska budskapet ”I want you to sing – Russia goodbye”. Låtens namn ändrades därför för tydlighetens skull. En låt som faktiskt diskvalificerades var ”We Don’t Wanna Put In”, som Georgien skulle ha bidragit med i 2009 års upplaga av tävlingen. EBU ansåg dock att låttextens ”Put In” lät för mycket som namnet på Vladimir Putin, och krävde därför att texten skulle ändras. Georgien vägrade att ändra bidraget, eftersom de ansåg att kravet berodde på påtryckningar från Ryssland, och de drog sig istället ur tävlingen.

Vare sig man älskar eller hatar Eurovision kan man ibland anse att vissa låtar som inte innehåller politiska budskap borde ha diskvalificerat ändå för bristande kvalitet. Vad sägs till exempel om guldkorn som ”I got only one rule, stay cool as a swimmingpool” (Montenegro 2012) eller ”Your bum has feelings, your bum is a part of you, don’t put it on chairs, your bum has an opinion, yeah” (Österrike 2012)?

Om du har svårt att höra låttexterna när du tittar på Eurovision, kan du lida av nedsatt hörsel. Du kan testa dig och få hjälp med hörapparater i Stockholm på Horbart.se.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*